新一年新開始, 做人要有規劃, 【報稅專家】建議你公司盤數交稅都要早啲準備, 今日就嚟做個公司【報稅攻略】。

好多人都唔知, 香港按屬地原則對公司利潤徵稅, 簡單啲講, 即只有源自香港的利潤才須在香港課稅,而源自其他地方的利潤則不須在香港繳納利得稅, 而本地公司不對海外收入繳納所得稅。即係話你成單交易如果發生在外國, 其實係有機會唔使交稅。當然, 好多稅務專家都建議最好在香港交稅, 因為香港嘅稅率, 同好多國家相比其實已經好低, 公司的一般稅率為16.5%。最近引入的兩級制稅率,對於公司嚟講,首筆200萬港元只按8.25%的稅率繳稅,其餘利潤按16.5%的利得稅稅率課稅。

開公司後第18個月,將會收到香港稅務局發出的利得稅報稅表。當收到報稅表後3個月便要報稅。正式課稅年度為3月31日至翌年4月1日。但是,可使用以課稅年度為年結日期的會計期間作為該課稅年度的評稅基期。

今期重點嚟啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 購買電動汽車用作商業用途,在購買年度可100%全額扣減。(買咗或者準備買Tesla或電動車的朋友請注意)
  • 營業場所重新裝修裝修費用可以在5年內沖銷。
  • 環保機械、裝置或車輛亦可在一個課稅年度內獲100%扣除。(下集再分享詳細啲)
  • 資本支出的減免稅款範圍包括其他三種知識產權(表演權利、植物品種權利和集成電路布圖設計權利)。

請密切留意下集內容, 報稅專家教室將會分享更多公司【報稅攻略】, 我們是【報稅專家】, 我們為您一站式處理會計、審計及報稅!

立即聯絡
需要拹助?
你好
請問你需要諮詢什為資料?
Powered by